Egy vegán gondolat, ami kiégetett

április 30, 2018 Fatness 0 Comments

Nos, ez a poszt a veganizmusról és annak követőiről a vegánokról fog szólni, ugyanis ahogy a címből kiderült nagyon kiakasztott az egyikük.

Néhány ember nem találkozott még ezzel a divatos életstílussal, így megspórolok nekik jó pár percnyi keresgélést.
A veganizmus nélkülözi az állati eredetű termékek használatát a mindennapok során, és alkalmazza a filozófiát miszerint az érző állatok pusztítását és felhasználását be kell fejezni az emberiségnek.  A nékülözött tápanyagokat étrendkiegészítőkkel viszik be a szervezetbe. Véleményem szerint, ez a vegetarianizmus tovább fejlesztett verziója.
Félreértés ne essék, nem az alapján fogok megítélni valakit hogy éppen vegán-e vagy sem. Azért vannak pillanatok, amikor kinyílik a bicska a zsebemben. Ez a moment is ilyen volt.

A történetünkben az egyik főszereplő a csoporttársam, akinek az  ismerőse vegán. (Manapság szinte mindenki rendelkezik ilyen ismerőssel, mert olyan egyedi.)  Elmesélte, hogy az "ismerősnek" most született babája, és a terhesség alatt ugyanúgy élte az életét mint előtte.





Itt már elkezdett érdekelni a small talk... -Vajon, hogy fejlődhetett az a gyerek "egészségesen" ha voltak tápanyagok amelyeket nem természetes úton kapott meg? -  Aztán folytatta, a babának nem ad anyatejet mert az állati eredetű, és tápszert sem csak kókusztejet vagy mandulatejet... az ok egyszerű: szeretne normális felfogású vegán felnőttet nevelni belőle.

Ugye, hogy kiégető ez a felfogás? Miért? Vizsgáljuk meg közelebbről!

"Az anyatej állati eredetű" - Szerencsétlenhez hozzávágnám Darwin - A fajok eredete című művet, vagy ha ez bonyolultnak bizonyul akkor lehet elegendő lenne a gimnáziumos biológia könyv... vagy talán néhány cáfolat az elméletre...tulajdonképpen bármi ami tisztázza a fejében a dolgokat. Bár, legalább őszinte volt, ha már nem ad anyatejet a gyermekének akkor ő ténylegesen egy állattal ér fel, bár ez az állatokra nézve is degradáló mert legalább rendesen gondoskodnak a kicsinyeikről. Igen, ez nagyon nyers megfogalmazás, viszont a gyerekeknek az immunrendszer megerősödésében, a helyes fejlődéshez hozzájáruló tápanyagok felvételében és az édesanyjukkal a közeli kapcsolat kialakításában hatalmas szerepet foglal el a szoptatás. Összegezve, fontos testileg és lelkileg egyaránt, olyannyira hogy 1992-ben a WHO augusztus elsejét a szoptatás világnapjává nyilvánította. (Magyarország egy évvel később csatlakozott a mozgalomhoz)

Természetesen, ha valaki azért nem szoptat mert nem tud az egészen más helyzet. Nem az ő hibája. Az ismerős esetében az a borzalmas, hogy ő csak szimplán idióta és nem ad esélyt a csöppségnek arra hogy eldönthesse mikor képes lesz rá, hogy milyen életstílus szerint szeretne élni. Így eléggé nehéz lesz a számára az egészséges lét fenntartása. Nem lennék a kicsi helyében ha egy anyaszörnyusz lenne az egyik ősöm...

Még összefutunk, 
Fatness 

0 megjegyzés: