Idézet vagy klisé?

december 03, 2018 Fatness 0 Comments

A MyVIP, majd nem olyan rég, a  Facebook és egyéb social média megjelenése óta az "idézetes

képek" megjelenése tucatjára nőtt. Igen, jól látod idézőjelben van az "idézetes kép" rész, de ennek oka van, és ez az ok szolgál a mai poszt témájául. 
Az emberek előszeretettel kedvelik a Facebook-on fellelhető "Idézetek neked" vagy "Igaz idézetek", esetleg "idezetek.hu" nevű oldalakat, és ezeken a portálokon számukra hatalmas bölcsességgel bíró kliséket olvasnak, majd ezt megosztják az ismerőseikkel akár a virtuális valóságban, vagy olykor személyesen is. Ezzel nem lenne probléma, ha nem siklanának el az idézetek és a klisék közötti eget verő különbség között.  Úgy gondolom ideje tisztázni, melyiket mi alapján különböztethetjük meg. 


Rövid ismertető a klisékről:
A Wikipedia szerint a klisé fogalma a következő: "A közhely vagy klisé egy olyan gondolat leírására használt kifejezés, amelyet olyan gyakran és olyan módon használnak, hogy eredeti hatása és értelme elvész. "

A magyar nyelv értelmező szótára szerint: "Sokat ismételt, elcsépelt volta miatt semmitmondóvá lett állandósult szókapcsolat (pl: A világot jelentő deszkák, nincs mese stb.)"

A fent említett témához mindkét megfogalmazás erősen kapcsolódik, ugyanis a kliséknek nincs szerzőjük, a szájhagyomány által elterjedt kifejezések, vagy olyan gondolatok melyeknek természetesen van igazságtartalmuk, de semmiképpen sem idézetek. Számtalanszor tévesen neveznek el idézetesnek oldalnak egy közhelyekkel tarkított tartalmakkal bíró platformot. Így ebből kifolyólag az embereket is megvezetik általában a szándékosság minden igénye nélkül. Természetesen azt is fontos leszögezni, hogy kliséket bárki írhat és mindenki képes rá, de ezeket szinte mindenki csak osztogatja ész nélkül és úgy vélik, hogy borzalmasan bölcs szerepben tűnnek fel mások előtt. Mindezek ellenére semmi baj nincs, ha valaki tisztában van azzal a ténnyel, hogy általános életigazságokat osztogat meg, és pózol vele a tömeg előtt a mini celeb világában. Ez akkor ciki ha valaki tök sötéten csinálja mindezt, és baromi okosnak érzi magát emiatt.

Íme egy példa rá: 
A klisé forrása: idezetek.hu


Az idézetekről is érdemes ejteni pár szót: 
A WikiSzótár.hu szerint az idézet fogalma a következő: "Szó szerint ismételt rész más ember megnyilatkozásából, beszédéből, írásművéből, irodalmi alkotásból." 

Tehát az idézeteknek szerzője van, akiket meg is neveznek az idézett szövegfoszlány alatt. Ez a rész elhangozhat bárhol, sőt írott formában is fennmaradhat a köztudatban. Nyilván, az idézeteknek is megvan az igazságtartalmuk, és a hasznos tanácsuk és még számtalan dolog amiből tanulhatunk ezért maradtak fent. Mindössze ez a lényeg, és remélem ha ezt a posztot olvasod, később nem fogsz ész nélkül minden baromságot megosztani amit az "Idézetes" oldalak nyomnak le a torkodon egy WC pumpával. 

Íme a példa erre is: 




Még összefutunk, 
Fatness


0 megjegyzés: