kedd

A kutya vásárlásról


A kutyák körülbelül 12.000 éve élnek feltehetően az emberekkel, de ez természetesen a régészektől származó feltételezések támasztják alá. (Bővebben erről itt olvashatsz) A háziasítás után az évezredek alatt elterjedt a kutyatartás, úgymond hasznosnak bizonyultak a hétköznapi életben. Ahogy az emberek elkényelmesedtek a kutyák hasznossága is csökkent, így egyre kisebb, és aranyosabb kutyákat tenyésztettek, és a szépségük, az okosságuk, majd az értük kiadott pénz lett a mérvadó. Ezek a szempontok létrehoztak egy teljes üzletágat, avagy tenyésztőket, tenyészeteket, és különböző fajtákat.
Napjainkban divatossá váltak a fajtiszta kutyusok akiket lehet versenyre vinni, és elismerést kaphat a gazdi, továbbá a tenyésztő garantálja a kutya jövőbeli természetét, és viselkedését, kinézetét...stb és mindezért egy összeget vár el cserébe a leendő gazdáktól, akik ezt meg is adják. Emiatt fel sem merül az emberek nagy részében, hogy örökbefogadjon, vagy mentsen egy kutyust aki keverék. Nyilván több a kockázat velük, de attól úgy szerethetőek és sok esetben hálásabbak is mint a vásárolt pajtásaik. (Másrészt a kockázatot a neveléssel minimalizálni lehet, de ez minden kutyára igaz.) Többek között szerintem csodálatos, hogy egyediek teljes mértékben és még a tesóikra sem hasonlítanak.(Küllemre értendő, mert igazából minden kutya egyedi) Ebből adódóan baromságnak tartom, ha valaki fizet egy kutyáért, amikor nagyon sok kiskutya van a menhelyeken, vagy magánszemélyeknél akiknek gazdit keresnek. Egy picit olyan ez mintha pénzért vennének barátot, vagy szeretetet ami azért eléggé álszent, és felszínes dolog.


Természetesen ettől függetlenül megveszik a kutyákat, majd pedig sajnálkoznak a menhelyes képek vagy posztok alatt. A menhelyekről alapból egyszerűbb nem tudomást venni, mert elborzasztó a látvány, és empátiát vált ki az emberekből, de tovább nem jut és ezt fel kell dolgozniuk. Nyilván ez nem egy hosszú folyamat mert a rohanó világban ez néhány perc alatt lezajlik, és kevés az olyan ember aki ezután elhatározza, hogy valamilyen úton módon besegít, vagy ha erre nincs ideje, akkor legalább onnan fogad örökbe kutyát. Már az is nagy segítség ha kevesebb a rászoruló kutya, vagy ha esetleg látsz egy kóbor kutyát és nem csak ott hagyod hanem felhívod a helyi menhelyt, és jelzed nekik hogy ő kint van és segítségre lenne szüksége. Többek között lehetsz ideiglenes befogadó is, ha van rá helyed. Rengeteg apró dologgal tudsz segíteni a rászoruló állatokon


ha igazán akarsz. Neked nem lesz nagy dolog, de ha nincs valami akkor a kis dolog is sokat jelent.
Összegezve fogadj örökbe, vagy ments kutyát és ne vásárolj!
Még összefutunk, 
Fatness

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése