Fatness rovat - Az elégedetlenségről

június 27, 2018 Fatness 1 Comments

Az elégedetlenségről

Az emberek többsége sajnos elégedetlen a külsejével és a tükör előtt elborzadva áll minden reggel,
azon gondolkozva hogy le kellene adnia pár kilót, vagy mit javíthatna, esetleg rejthetne el akár sminkkel vagy ruhákkal a fürkésző szemek elől. Sőt, néhány esetben megfordul a fejükben a plasztikai műtét bevállalása is. Apró önnyugtatásokkal igyekeznek egy kicsit enyhíteni a fent álló problémájukon, ilyen például:

"Hát jó lesz ez mára, úgysem lesz ez jobb"
vagy
"Szarul nézek ki, de mára elmegy, haladjunk!"
"Kövér vagyok, le kellene adnom 5 kg-t"



Ez abból fakad, hogy a társadalmunk által prezentált ideális alkathoz, divathoz próbálunk alkalmazkodni, hogy egy csekély elfogadást tehát pozitív feed back-et (visszajelzést) kapjunk arról hogy jól nézünk ki. Általában ezért vesszük fel a nagy márkák által árult textileket, és ugyanezért használjuk a kozmetikai termékeket, és pontosan emiatt szeretnénk alkalmazkodni a mérettáblázatukhoz.
Például Marika XXL-es méret, és szeret Instagram-ozni reggelente a kávé mellett. Az egyik ilyen alkalommal meglát egy ruhát, amit szeretne megvásárolni, mert jól néz ki, bemegy a plázába és szembesül vele hogy az XY márkánál az általa kiválasztott ruha csak S méretben kapható. Marikára De mégis hogy kell?
nem jó ez a ruha, így nem tudja megvásárolni, ettől pedig rosszul érzi magát, valószínűleg túl kövérnek, vagy nagynak. Ebből arra következtet hogy fogynia kell, mert ő szeretne menő ruhákat hordani, és természetesen az nem jut az eszébe hogy ehelyett megtalálhatná a saját alkatára passzoló ruhákat, ezekből pedig azt a stílust ami egyedi, és illik hozzá. Hagyhatná a francba a táblázatokat, és a tömeggyártott darabokat, ami folyamatosan szembejön vele az utcán. Összességében elfogadhatná magát.


A legfontosabb dolog az, hogy mindannyian különbözőek vagyunk. A súlyunk, a magasságunk, a szervezetünk tűrőképessége, az értékrendünk, a tapasztalataink és még sorolhatnám!
Lehetetlenség lenne ezt egy hatalmas táblázatban összefoglalni úgy hogy a Földön minden embert besorolunk valahová. Ebből kifolyólag butaság elégedetlennek lenned például azzal hogy kicsik a melleid, vagy nagy az orrod. Ez is egyedivé és megismételhetetlenné tesz téged. Az evolúció a hibákat használta fel hogy különbözőek legyünk. Miért akarnánk egyformák lenni? Határozottan unalmasabb lenne a világ, ha ugyanúgy néznénk ki. Arról nem beszélve, hogy a példákhoz ragaszkodva, megműttetnéd a melled, vagy az orrod vagy Marika esetében lefogynál akkor sem éreznéd magad jobban hosszútávon. Egy kis idő elteltével találnál valami más kivetnivalót amin ismételten változtatni szeretnél. A konklúzió az, hogy hiába változtatsz meg bármit, ha nincs egészséges önképed.

"A szépségérzet (...) az elme természetétől függ, függetlenül a csodált tárgy bármiféle valós tulajdonságától." - Charles Darwin

Próbáld ki egy - két hétig az öreg Darwin bácsi tanácsát! Gondolj minden reggel arra a tükör előtt, hogy: "Basszus, de jól nézek ki!" Az előző este írj két listát, az egyik címe az legyen hogy: "Külső tulajdonságaim, amiket szeretek magamban" a másiknak pedig: "Külső tulajdonságaim, amiket nem szeretek magamban". A második listán szereplő tulajdonságokra koncentrálva nyugtázd magadban hogy jól néznek ki azok a részeid,és minden estben indokold meg hogy miért gondolod ezt, ha kell hajolj közelebb a tükörhöz! Például:
A listád első pontja az hogy szeplős vagy, és ezt nem szereted!

"Hmm, jól nézek ki! Azért mert tök különböző méretűek és formájúak a szeplőim, az egyiknek Afrika alakja van, és még a szemeimet is kiemelik! Nekem még sminkelnem sem kell hogy elérjem ezt! "
Ne pironkodj, ettől nem leszel nagyképű! Ha ezt gyakorlod, jobban indulnak a reggeleid, jobb lesz a kedved és ha mások azt látják rajtad, hogy szereted magad, akkor ők sem fognak beszólni! Fontos a jó testbeszéd! Húzd ki magad, és járj emelt fővel, ne húzd össze magad, ne szűkölj be! Olyan ruhákat válassz amiben jól érzed magad, és mindössze ez számít, nem az hogy mit tart menőnek a társadalmunk!
Ha időd engedi, hagyj nyomot magad után!


Még összefutunk,
Fatness









1 megjegyzés:

  1. Buu :)

    Én mindig is úgy voltam a kinézet kérdéssel, hogy elmondhatatlanul csodálom azokat, akik tesznek a külsőjükért. Nem csak súly, hanem minden (smink, egészség, öltözködés, stb) szempontból.

    De a valósághoz hozzá tartozik az is, hogy ez nagyban adottság és pénz kérdése is. Egészséges étel, újabb kollekciós ruha, fogfehérítés, fitness bérlet, személyi edző, méreg drága smink paletta, testi adottságok, anyagcsere, mellméret, hajszín... Nem mindenki nyeri meg a genetikai lottó ötöst és nem mindeni születik olajmágnás családba.

    Úgyhogy így 21 évesen eljutottam odáig, hogyha valakinek valami nem tetszik rajtam, akkor lesz kedves elfáradni oda ahol ez bárkit is érdekel.

    Kár mások véleményhez viszonyítani magunkat. Sőt sokszor a saját elvárásaink is irreálisak. Nem kell egy ruhabolt méreteihez hasonlítani magunkat. Nem kell a szomszédhoz és saját életünk között párhuzamot vonni. És főleg nem szabad elhinni azt ami a médiában szerepel.

    Az önmegvalósítás gyönyörű.

    Úgyhogy mindenki szép, csak mindenki másként. És egy nő legnagyobb feladata, hogy megtalálja mi az ő szépsége :D

    VálaszTörlés